Ben jij oncologieverpleegkundige?

Waarom deze website?
Het platform ‘Kanker doet veel met je’ legt in gewone taal uit wat psychosociale klachten zijn, hoe je daarover kunt praten en welke hulp er is voor de patiënt. Dit gebeurt aan de hand van korte bondige teksten en informatieve animaties. De focus ligt op veel voorkomende klachten zoals vermoeidheid, angst, somberheid, relatieproblemen en geldproblemen. Het aanbod aan hulp (formeel en informeel) is in één oogopslag te zien.

Dankzij de voorleesfunctie en de mogelijkheid om de website in contrastkleuren te zien, is de website ook toegankelijk voor mensen met een visuele beperking.

Voor wie?
Ruim 86% procent van de patiënten met kanker in Nederland ervaart tijdens en na de behandeling klachten en problemen op het gebied van vermoeidheid, angst, somberheid, relatie en financiën. Veel van deze patiënten zoeken geen hulp, terwijl ze daar wel baat bij zouden kunnen hebben. 

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor psychosociale klachten bij kanker.

Er is veel informatie over dit onderwerp, maar die is vaak niet goed vindbaar of onvoldoende toegankelijk voor (ex) patiënten en hun naasten. 

Dat geldt helemaal voor patiënten die moeite hebben met het begrijpen van complexe informatie. Dit betreft enerzijds mensen die laaggeletterd zijn, maar ook patiënten die overmand door emoties, of als gevolg van de behandeling behoefte hebben aan heldere begrijpelijke informatie in heldere taal.


Nederland telt 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en behoefte hebben aan informatie in simpele en heldere taal. Voor zorgprofessionals is het veelal lastig om goed af te stemmen op deze doelgroep, ook omdat het vaak niet wordt herkend. 
Inzetbaar in de spreekkamer
 
‘Kanker doet veel met je’ is een handig (praat)middel als je als oncologieverpleegkundige in de spreekkamer te maken krijgt met patiënten die moeite hebben met het lezen en begrijpen van complexe informatie.

  • Vindbaar

    ’Kanker doet veel met je’ zet voor vijf thema’s reeds bestaande informatie en hulpmiddelen overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast bevat de website praktische tips en adviezen, links naar andere websites zoals kanker.nl, en verwijzingen naar zorgverleners in de buurt.    Hulpmiddelen voor oncologieverpleegkundigen 


Hand-out – Er is een hand-out beschikbaar over de website ‘Kanker doet veel met je’. Klik hier om die te downloaden. De hand-out kun je op verschillende manieren gebruiken:

  • Als start van een gesprek over psycho-sociale klachten als je denkt dat de patiënt daar last van heeft.
  • Het verduidelijken van psycho-sociale klachten als je merkt dat een patiënt moeite heeft met lezen of het opnemen van kennis.
  • Het introduceren van de website bij de patiënt. Die kan dan thuis rustig alles doornemen, eventueel met zijn of haar naasten. Bij een volgende afspraak kun je samen besluiten welke hulp wenselijk is en of er doorverwezen moet worden.


Gesprekskaart – Een hulpmiddel voor de patiënt om te praten over soms lastige psycho-sociale klachten. Op de kaart kan de patiënt alleen of kun je samen met de patiënt aankruisen van welke gevoelens, klachten of problemen die last heeft. Klik hier om de pdf van de gesprekskaart te downloaden.

Gebruikerstips Gesprekskaart – Extra informatie en tips om met behulp van de gesprekskaart psycho-sociale klachten en problemen te herkennen, bespreekbaar te maken en de mogelijke hulpvraag in kaart te brengen. Klik hier om de pdf van de gebruikerstips te downloaden.

Wil je de poster of flyers van ‘Kanker doet veel met je’ voor in de spreekkamer? Klik hier om de poster of flyer te downloaden.

Wil je de hulpmiddelen liever in print ontvangen? Stuur een mailtje en we sturen het materiaal naar je toe.

Meer informatie en hulp

Maak kennis met de workshops van Care-Academy

Website

Schrijf je in voor de e-learning 'Psychosociale zorg'

E-learning

Volg de Masterclass Psychosociale zorg

Masterclass

Maak gebruik van de Lastmeter

Lastmeter

Richtlijn detecteren psychosociale zorg

Website