Erover praten

Praten over je gevoelens is niet altijd makkelijk. Toch is het belangrijk om je gevoelens en problemen te delen. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Heb je zorgen of problemen? Probeer er over te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner. Een goede vriend of vriendin. Of een collega op je werk.

Tips voor een gesprek


  • Kies een goed moment – Zorg dat jullie geen haast hebben. En ga ergens zitten waar je ongestoord kunt praten.
  • Neem de tijd – Neem de tijd om je verhaal te vertellen. Misschien duurt het even voordat je over je problemen durft te praten. Dat is niet erg. Neem ook daar de tijd voor.Wees open en eerlijk – Vertel wat de ziekte echt met je doet. Wees eerlijk en praat over je angsten en gevoelens. Vertel de ander ook welke klachten je hebt.
  • Accepteer elkaar – Het kan gebeuren dat de ander je niet snapt. Of dat die anders reageert dan jij verwacht. Accepteer dat. Iedereen is anders. En over je ziekte praten kan voor de ander ook moeilijk zijn.
  • Doe samen iets leuks – Een gesprek over kanker en problemen is meestal niet luchtig. Het kan zwaar zijn en emotioneel. Doe daarom samen iets leuks na het gesprek.


Tips voor een gesprek met je partner


Vertel je partner wat je denkt, wat je voelt en waar je bang voor bent. Geef aan waar je behoefte aan hebt en hoe je partner jou kan steunen. Laat je partner ook vertellen. Als je goed naar elkaar luistert, begrijp je elkaar beter. Je kunt elkaar dan beter steunen.

Wat is belangrijk voor het gesprek?

  • Stel  elkaar vragen waarbij de ander niet alleen ja of nee hoeft te zeggen. Vraag bijvoorbeeld: hoe voel je je? Of: hoe gaat het met je?
  • Wees niet bang voor stiltes.
  • Laat de ander uitpraten.
  • Oordeel niet over wat de ander zegt.
  • Kom niet direct met een advies.
  • Zoek niet meteen naar een oplossing.

Gesprekskaart als hulpmiddel
De gesprekskaart is een handig hulpmiddel voor een gesprek over je klachten, gevoelens en problemen. Op de kaart kruis je de onderwerpen aan die je graag wilt bespreken. Klik hier om de pdf van de gesprekskaart te downloaden.

Soms is er hulp van buiten nodig

Heb je hulp nodig bij je problemen? Dan zijn er professionele hulpverleners die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld je huisarts of de verpleegkundige in het ziekenhuis. Je kunt ook een afspraak maken met de vertrouwenspersoon op je werk.

Meer informatie en hulp

Wie kan jou helpen?

Hulp

Gevoelens en emoties bij kanker

Lees meer

Heb je behoefte om met iemand te praten? Bel de Kanker.nl-Info lijn

0800-0226622‎